تعمیر رکاب
امروزه، برای سوار شدن به اتومبیل وسیله ای مانند پله در نظر گرفته شده است که به آن رکاب خودرو می گویند. اگر بخواهیم به محل قرار گیری این رکاب اشاره کنیم، باید بگوییم که این رکاب دقیقا در زیر کابین قرار می گیرد تا افراد به راحتی بتوانند وارد اتومبیل شوند. این قسمت از خودرو مانند قسمت های دیگر خودرو می تواند آسیب بیند، به همین دلیل جای تعجب نیست افراد سوالات زیادی در مورد تعمیر رکاب خودرو داشته باشند. در ادامه تلاش می کنیم اطلاعات بیشتری را در زمینه تعمیر رکاب در اختیار شما قرار دهیم.
رکاب خودرو به کدام قسمت خودرو گفته می شود؟
وقتی می خواهید سوار بر خودرو شوید، پای خود را بر روی بخشی از خودرو قرار می دهید. این بخش رکاب نامیده می شود و باعث می شود سرنشینان به راحتی وارد اتومبیل شوند یا از آن خارج شوند. رکاب یکی از بخش های بسیار مهم در اتومبیل به شمار می رود که اگر آسیب ببیند دیگر سرنشینان نمی توانند به راحتی از خودرو استفاده نمایند.
خوردگی و شکستگی از جمله مواردی هستند که در رکاب خودرو به وجود می آیند. این آسیب ها می توانند کیفیت سواری را به میزان بسیار زیادی کاهش دهند و باعث ایجاد سر و صدا در خودرو شوند. انواع رکاب های خودرو به شرح زیر هستند:
• رکاب های پله ای
• رکاب های فردی
• رکاب های یکپارچه
• رکاب های دارای نور پردازی
• رکاب های لوله ای
• رکاب های بیضوی لوله ای
• رکاب های جانبی کشویی
• رکاب های راکر
• رکاب های گرد لوله ای
• رکاب های اسپرت
در حین تصادفات رکاب خودرو آسیب می بیند که به سرعت باید برای تعمیر رکاب اقدام گردد.
جنس رکاب خودرو
قبل از آنکه بخواهیم در مورد تعمیر رکاب خودرو صحبت کنیم، بهتر است نگاهی به جنس رکاب خودرو داشته باشیم. رکاب خودرو دارای دو قسمت بالایی و پایینی است که هر یک از این قسمت ها از متریال خاصی درست شده اند:
• قسمت بالایی رکاب: جنس پلیمری
• قسمت پایینی رکاب: فلز
جنس قسمت پایینی رکاب خودرو با جنس سپر ماشین یکی است. بهتر است بدانید با توجه به این موضوع که رکاب ماشین یکی از قسمت هایی است که دائما مورد استفاده قرار می گیرد، ممکن است به زودی دچار مشکل شود. این قسمت از خودرو در معرض مشکلات زیادی قرار دارد که به شرح زیر هستند:
• زنگ زدگی رکاب
• خوردگی رکاب
• قر شدن رکاب
• شکستگی رکاب
• پارگی رکاب
• رنگ ریختگی رکاب
تعمیر قسمت پایینی رکاب خودرو
جنس قسمت پایینی رکاب خودرو از آهن است و ممکن است این قسمت از رکاب در حین آمد و شد به درون اتومبیل آسیب ببیند و دچار قر شدگی و یا تو رفتگی شود. در این شرایط، تعمیرکار با توجه به شدت آسیبی که به رکاب اتومبیل وارد شده است برای صافکاری و تعمیر رکاب اقدام می کند و سطحی یکدست و صاف را در رکاب خودرو به وجود می آورد. صافکاری می تواند با اعمال فشار و یا با گرما انجام شود.
تعمیر قسمت بالایی رکاب خودرو
قسمت بالایی رکاب اتومبیل از جنس فایبر گلاس است و معمولا از دو تا سه لایه درست شده است که در کنار هم قرار گرفته اند. ممکن است گاهی آسیبی که به این رکاب وارد شده است در حد خط و خش باشد. در این شرایط با استفاده از پولیش کاری می توان خط و خش را از بین برد. اما اگر قسمتهایی از رکاب اتومبیل دچار شکستگی شده باشد، باید از جوشکاری پلاستیک استفاده گردد.
در این روش چسب های مرغوب به کار برده می شوند تا قسمت های شکسته شده در کنار هم قرار گیرند، سپس بتونه کاری انجام می شود و به آن رنگ زده می شود. به این موضوع توجه داشته باشید که تعمیر رکاب خودرو نیازمند دقت و مهارت بسیار بالایی است. به همین دلیل در صورت آسیب به رکاب خودرو باید آن را به دست یک تعمیرکار حرفه ای بسپارید.
مراحل صافکاری رکاب خودرو
همانطور که متوجه شده اید قسمت پایینی رکاب خودرو در صورت آسیب نیاز به صافکاری دارد. اما ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که تعمیر رکاب خودرو به چه صورت انجام می شود. در ادامه به معرفی روش هایی می پردازیم که برای صافکاری رکاب خودرو به کار برده می شوند.
استفاده از دستگاه ساکشن
یکی از روش های معمول برای تعمیر رکاب خودرو استفاده از دستگاه ساکشن است. ساکشن همانند یک دستگاه مکنده عمل می کند که قسمت های فرو روفته اتومبیل را به بیرون می کشد و این موضوع به رفع قر شدگی ها کمک می کند. این دستگاه برای کارکرد به نیروی برق نیاز دارد. پس از آنکه با استفاده از این دستگاه، صافکاری اولیه انجام شد از روش های تکمیلی دیگری مانند رنگ زدن و سمباده زدن استفاده می شود.
البته باید بدانید گاهی شدت آسیب به خودرو به حدی نیست که نیاز به رنگ زدن خودرو باشد و این موضوع می تواند بر هزینه صافکاری اثر بگذارد. صافکاری بدون رنگ معمولا زمانی انجام می شود که شدت آسیب زیاد نباشد و صافکار بتواند با استفاده از دستگاه صافکاری سطح اتومبیل را یکدست کند. صافکاری بدون رنگ نیاز به دقت بسیار زیادی دارد و باید با وسواس و ظرافت انجام شود.
استفاده از حرارت
یکی دیگر از روش های تعمیر رکاب و صافکاری استفاده از حرارت است. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که این روش در مقایسه با روش های دیگر قدیمی شده است. در بسیاری از موارد، تنها باید از حرارت برای رفع فرو رفتگی های خودرو استفاده شود. اگر می خواهید این روش را به کار ببرید، به موارد زیر توجه کنید:
• این حرارت باید به اندازه کافی باشد تا رنگ خودرو را از بین نبرد.
• در زمان استفاده از حرارت با توجه داشته باشید که مواد اشتعال زا در کنار اتومبیل نباشند.
• رعایت استانداردها اهمیت بسیار زیادی دارد و به حفظ سلامت فرد و ایمنی محیط کمک می کند.
کدام روش برای صافکاری مناسب است؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم برای تعمیر رکاب دو نوع صافکاری وجود دارد که عبارتند از دستگاه مکنده و حرارت برای فرم دهی به بدنه خودرو! امروزه استفاده از دستگاه مکنده بیشترین طرفدار را دارد. زیرا با استفاده از این دستگاه می توان فشار وارده به بدنه خودرو را کنترل کرد. اما این کار باید توسط فردی متخصص و حرفه ای انجام شود. همچنین، چالش های استفاده از حرارت زیاد است و صافکاران برای تسریع در روند انجام کار استفاده از دستگاه مکنده را به روش های دیگر ترجیح می دهند.
آیا صافکاری رکاب کار پیچیده ای است؟
در صافکاری رکاب مشکلاتی که در طول بدنه آهنی رکاب به وجود آمده است برطرف می گردد. این کار با فشار همراه است تا بتواند قسمت های فرو رفته را به حالت اولیه بازگرداند. اگر این فشار از حد مشخصی بیشتر شود می تواند به بدنه آهنی آسیب وارد کند و ظاهری بسیار نامتناسب را در بدنه آهنی رکاب به وجود بیاورد. در نتیجه، این کار به دقت و مهارت بسیار خاصی نیاز دارد، در غیر اینصورت صافکاری تنها مشکلات رکاب را بدتر می کند.
آیا باید رکاب را تعویض کرد؟
یکی از سوالاتی که در زمینه تعمیر رکاب پرسیده می شود در این مورد است که آیا باید رکاب اتومبیل را تعمیر کرد و یا تعویض! پاسخ به این سوال به شدت آسیب به رکاب خودرو بستگی دارد. اگر رکاب خودرو به حدی زیاد باشد که تعمیر آن مقرون به صرفه نباشد و یا در صورت تعمیر احتمال آسیب وجود دارد، باید رکاب خودرو تعویض گردد. برای این موضوع باید با یک تعمیرکار متخصص مشورت نمایید.